Filter
  • Републичко такмичење у џуду

   Републичко такмичење у џуду одржано је у СЦ „Језеро“, 21.3.2018. године. На овом такмичењу нашу школу представљали су следећи ученици: Немања Милић, 4.4 , Слободан Бакић, 2.1. Ученик Немања Милић, 4.4 је у својој категорији освојио 1. место. У протекле четири године на школским Немања jе освојио четири златне медаље.

  • Окружно такмичење у стрељаштву

   Окружно такмичење у стрељаштву одржано је у Кикинди 20. 3. 2018. године. На овом такмичењу мушка екипа наше школе пласирала се на Републичко такмичење које ће се одржати у Смедереву 18.4.2018. године. Екипу наше школе представљали су: Стефан Попоаживанов, 4.4 , Радован Белош, 1.3 и Дејан Мајсторовић, 1.3.

  • Књижевно вече

   Marija Tanackov - predavacКњижевно вече

   17. марта 2014. године у Економско-трговинској школи, у Кикинди одржано је књижевно вече посвећено стручној теми под називом Трговина и трговци торбари у Великој Кикинди. О овој теми у пуној сали школске медијатеке предавање је одржала Марија Танацков, библиотекарка завичајног одељења у Народној библиотеци Јован Поповић из Кикинде.

   Гошћа је представила своја два рада. Један рад је био посвећен Јовану Радаку, трговцу, књижару и издавачу у Великој Кикинди, а у другом се говорило о трговцима торбарима и путујућим трговцима у Великој Кикинди.

  • Радионица прављења сувенира

   Радионица прављења сувенира

   12.03.2014. године ученице II2, II4 и III1 одељења су са професором грађанског васпитања Милицом Стеванов присуствовале радионици прављења сувенира од еко материјала у Геронтолошком центру Кикинда. Радионицу је водила Олга Глигорин, а ученицама су инструкције давали корисници Центра. Дружење је протекло у пријатној атмосфери. Ученице су на поклон добиле сувенире и договорена је сарадња у наредном периоду. 

  • Окружно такмичење из Рачунарства и информатике

   Окружно такмичење из Рачунарства и информатике

   за основне и средње школе

   Дана 9. марта 2014. године у Економско-трговинској школи у Кикинди је одржано Окружно такмичење из Рачунарства и информатике за основне и средње школе за цео Банатски округ под називом „Сајт за безбедан интернет“. Организатор такмичења је  Министарство просвете и Удружење професора информатике Србије. Прво место у конкуренцији средњих школа освојио је ученик Економско-трговинске школе Александар Бабић под менторством професорке Тање Радованов.

  • Професионалнa оријентацијa

   13Професионалнa оријентацијa

   У оквиру професионалне оријентације за ученике основних школа, у сарадњи са О.Ш. „6. октобар“, организована је посета нашој школи. Било је 9 ученика седмог и осмог разреда у пратњи психолога и наставнице, Јасмине Штрбац и Надице Бибин. Гости су донели поклоне које су израдили у својој школи, а ученици наше школе су показали како израђују честитке и корпице које су им и поклонили. Ученици куварског смера показали су једну од вештина за коју су оспособљени – прављење укусних колача са лудајом.

    

  • "Кенгур без граница"

   Кенгур без граница"Кенгур без граница"

   21.03.2013

   У Економско-трговинској школи, у четвртак 21.03.2013. године, одржало се Међународно такмичење из математике "Кенгур без граница". Учествовало је 24 такмичара из свих разреда (I, II, III, IV). Такмичење је почело у 10 часова, а укупно време за израду задатака је било 90 минута.

   Са пуно ентузијазма и воље учесници су приступили изради задатака, дали су свој максимум у нади да ће остварити што бољи резултат.

  • Државно такмичење из математике

   Државно такмичење из математикеДржавно такмичење из математике

   16.03.2013

   Дејан Малиџа, ученик трећег разреда наше Школе, учествовао је на Републичком такмичењу из математике. Такмичење се одржало у Првој економској школи у Београду, а организатори такмичења су Министарство просвете и Удружење математичара.

   На такмичење се пласирало 56 ученика трећих разреда, који су прошли школско, општинско и окружно такмичење. Од 100 максималних бодова, првопласирана ученица Софија Јовић освојила је 85 бодова. Дејан је освојио 55 бодова, што је било довољно за 4. место и похвалу.

  • Пројекат "Make it possible"

   Make it possibleЕудкација у оквиру пројекта „Make it possible” 

   У петак, 22.02.2013. године, у новој медијатеци Економско-трговинске школе,  одржана је едукација о презентационим вештинама, организована у оквиру пројекта „Make it possible” који реализује студентска организација „AIESEC” из Новог Сада.

   „Make it possible” је пројекат хуманитарно – едукативног карактера, реализован у средњим школама у Војводини, са циљем развоја и подизања свести о друштвеној одговорности ученика средњих школа. Пројекат се базира на три Миленијумска циља развоја: смањење сиромаштва и глади, основно образовање за све и промовисање родне равноправности.

  • π = 3,141592653589793116…

   Broj PiП= 3,141592653589793116…

   Дан 14.03. је у свету познат као "Pi Day"

   Ученици 4.1 су извели експеримент. Бацали су шибице на подлогу на којој су паралелне линије чије је растојање дужине шибице и записивали су број бачених шибица и број оних које су пале преко линије. Израчунавали су количник двоструког броја бачених и броја оних које су пале преко линије. Тај количник се креће око 3,14.

  • Посета НСЗ-у

   Посета Националној служби за запошљавањеПосета НСЗ-у

   У понедељак, 11.03.2013. године су матуранти у оквиру грађанског васпитања посетили Националну службу за запошљавање у Кикинди. Саветник за особе које доносе каријерне одлуке, Наталија Милошев Станимиров, нас је веома љубазно дочекала у великој сали. Уз презентацију о каријери нам је дала стручне савете и тиме помогла да лакше донесемо одлуке и разјаснимо све нејасноће око даљег професионалног усмерења. На крају презентације смо дошли до закључка да сваки човек има каријеру која обухвата образовање, улогу у друштву и слободно време. Почиње поласком у први разред основне школе, а траје и после пензионисања док је човек активан.

  • Трибина на тему „Вода=живот“

   Untitled 1Поводом обележавања Светског дана вода (22. март) Секретаријат за заштиту животне средине ГУ града Кикинда је организовао трибину o теми „Вода=живот“ у великој сали Културног центра, у среду 22. марта 2017. године од 13 до 14 часова.

  • Међушколско такмичење у области заштите потрошача

   17457301 1137806383012484 183720296173205504 nНа 5. међушколском такмичењу севернобанатског округа у области заштите потрошача, које се одржало 17.03.2017. године у Сенти, учествовала је и екипа наше школе. Екипу под називом „Петра“ у саставу Јелена Мишкељин и Дуња Лукач (обе ученице IV 1 одељења) предводио је ментор, Драган Голић , професор економске групе предмета.

  • Предавањe „Женско предузетништво“ - израда куглофа

   Kuglof Natasa 17 03 2017 027У медијатеци Економско - трговинске школе, 17.3.2017. године одржано је предавање из области предузетништва, са акцентом на женско предузетништво. Наша шармантна, енергична и необична гошћа била је госпођа Смиљана Ратко. На почетку предавања Смиљана се обратила присутнима речима: „Има много оних који воле да праве колаче. Мало мање је оних који то умеју да раде.“  Свакако, морамо да признамо, на основу свега што смо видели и чули, да је Смиљана прави мајстор свог заната.

  • Сајма образовања ПУТОКАЗИ у Новом Саду

   Извештај са 12. међународног Сајма образовања ПУТОКАЗИ у Новом Саду

   IMG 2827Економско-трговинска школа из Кикинде је и ове године организовала посету међународном Сајму образовања „Путокази“ у Новом Саду. Пошто је овај сајам намењен првенствено ученицима завршних разреда,путовао је 51 матурант и 5 професора.

   Школа је учествовала на конкурсу за финансирање трошкова организованог превоза ученика и добила новчана средства од Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине, тако да је путовање за ученике и професоре било бесплатно.

   Посета Сајму је организована у срадњи са туристичком агенцијом „Турист-биро“, која је обезбедила аутобус. Полазак је био у 8 часова испред школе, а повратак у 19 часова.

   На Сајму су ученици имали прилику да се упознају са програмима бројних државних и приватних факултета и виших школа. Такође су могли да се упознају са активностима студентских удружења,омладинских задруга,издавачких кућа и завода.

   17351252 10212330597844237 1273109164 n

  • Препубличко такмичење из џудоа

   На Републичком такмичењу из џудоа које је одржано 14. марта у Панчеву, учествовао је ученик наше школе, Немања Милић из 3.4одељења. У категорији такмичара до 60 килограма, Немања је заузео прво место. Овим путем га похваљујемо и честитамо на овом великом успеху.

  • Суботичка пешчара нас зове!

    Позив на активност Суботичка пешчара нас зове!

   Обавештавамо ученике да Тим за школски спорт планира занимљиву мини екскурзију за суботу, 1.април. Није априлска шала.

   5615740 orig

   Планирана дестинација, у првом делу дана, је Суботичка пешчара. То место до сада нисмо имали прилике да видимо. Уколико укуцате на Google Suboticka pescara слике, видећете фотографије предела изузетних одлика који је под заштитом Покрајинског секретаријата за заштиту природе.

   Предвиђено је да у лаганој шетњи проведемо четири сата, полазећи из Келебијске шуме, поред Малог језера, преко вештачког брда Шиштак до Ловачког дома и бивше Титове куће.

   У другом делу дана, предвиђено је слободно разгледање Суботице.

   Полазак је предвиђан у суботу, 1.априла у 8 сати испред Школе у Улици војводе Путника бр 2, а повратак на исто место до 20 часова. Цена путовања је између 650 и 700 динара динара, у зависности од броја пријављених ученика. Сваки ученик за себе носи храну и пиће.

   Заинтересовани ученици могу да се пријаве професорима Васи Микалачком и Наташи Вучковац или психологу Катици Рајков. Пред полазак Тим за школски спорт одржаће са пријављеним ученицима састанак на којем ће ученици добити потребна упутства како би им дан протекао што пријатније.

   Пролеће се буди. Природа нас зове да јој дођемо у походе, а ми вас позивамо на незаборавно дружење.

   Тим за школски спорт

   У Кикинди, 14.03.2017.

   психолог Школе,Катица Рајков

  • Такмичење ученика у беседништву

    IMG ekipa ETS 095920Организатор 21. Такмичења ученика средњих школа у беседништву које је одржано 10. и 11. Марта у Нишу је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Заједница школа и Правно-пословна школа у Нишу, као домаћин и организатор такмичења. Ученици су се такмичили у три дисциплине: беседа на задату тему, беседа на изабрану тему и импровизована беседа. Такмичење ученика у беседништву има за циљ подстицање и продубљивање знања, исказивање посебних склоности, развијање способностиговора, аргументовања, правилног закључивања, примену правила лепог говора, развијање креативности, неговање такмичарске традиције и такмичарског духа код ученика.

   Економско-трговинска школа у Кикинди је први пут наступила на оваквом такмичењу. Екипу су сачињавале ученице, матуранткиње Неда Сарић (4-3 одељење) и Јелена Мишкељин (4-1 одељење). Ментор им је била Ержебет Леринц, професор правне групе предмета.

  • Концерт поводом Дана заљубљених

   Како музичку групу "Инфлација" окупља љубав према музици, наши драги и талентовани чланови групе желели су да на овај посебан дан поделе ту љубав са својим професорима и другарима. У договору са својим колегама из гимназијског бенда, у уторак 14. фебруара 2017. године, у школској сали за физичко, организовано је дивно дружење за ученике обеју школа. У заједничком концерту могли смо чути разноврсне жанрове домаће и стране музике. Овај догађај засладили су ученици првог разреда наше школе, смер кувар и конобар, који су за ту прилику направили ситне колаче и служили их професорима и ученицима у публици. Заслужни за добро расположење из школске музичке групе "Инфлација" били су ученици: Александар Попов (гитара и хармоника), из одељења IV4, Огњен Оштрић (гитара), Јелена Салкаи (вокал), Теодора Влаховић (вокал), Јелена Голић (пратећи вокал), из одељења III2, Викторија Гомбош (вокал), из одељења I1.

   DSCN9244   DSCN9243

  • Такмичење на Универзитету Сингидунум

   Такмичење на Универзитету СингидунумТакмичење на Универзитету Сингидунум

   Полуфинално такмичења "Развој омладинског туризма у Србији" одржано је 18. марта у центру Универзитета Сингидунум у Новом Саду. Укупно 16 тимова из Сомбора, Србобрана, Пећинаца, Кикинде, Руског Крстура, Бачке Паланке, Новог Сада и Суботице такмичило се у представљању своје идеје за развој омладинског туризма у Србији.

   Наше ученице одељења 2/4, образовни профил туристички техничар - Тамара Тодоровић, Симона Божо и Eмилија Ракочевић представљале су нашу школу. Екипа наше школе имала је задатак да пред жиријем презентује своје идеје и пословна решења на тему „Развој омладинског туризма у Кикинди“ кроз следеће активности:

   1. Анализа изабране дестинацијуe - кључне информације о дестинацији, преглед атракција (природне, културне и др.), туристичка понуда (производи и услуге)

   2. Предлог новог програма и нових активности (садржаји, инфраструктура…) за младе на изабраној дестинацији

   3. Креирање/предлог стратегије привлачења туриста (промотивне активности и сл.)

  • Кенгур без граница

   Кенгур без границаКенгур без граница

   У Економско-трговинској школи, у четвртак 17.03.2016. године, одржало се Међународно такмичење из математике „Кенгур без граница“. Учествовало је 18 такмичара из свих разреда (I, II, III и IV). Такмичење је почело у 10 часова, а укупно време за израду задатака је било 90 минута. Такмичење је одржано у новој медијатеци Економско-трговинске школе, а дежурне су биле професорице математике Илдико Јеж и Љубица Иличин.

   Ученици који су учествовали у такмичењу су:

  • Конференција о дуалном образовању

   Конференција о дуалном образовањуКонференција о дуалном образовању

   У  Регионалној привредној комори у Кикинди  01.03.2016. године,  одржана је конференција поводом Студије изводљивости увођења дуалног образовања у систем средњег стручног образовања у Србији.

   Наша школа активно је учествовала у конференцији са припремљеном презентацијом. Представили смо како се у нашој школи реализује практична настава, који су проблеми са којим се сусрећемо на практичној настави а навели смо и предлог како да превазиђемо проблеме.

   Скупу је присуствовала директорка Центра за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић, менаџерка пројекта GIZ-a,  представник доо "Le Belier" и доо "Универекспорт" Нови Сад,  руководилац практичне наставе Предраг Вучић из Техничке школе  и професор економске групе предмета Зора Гавранчић.

  • Окружно такмичење из стрељаштва

   Окружно такмичење из стрељаштваОкружно такмичење из стрељаштва

   На окружном такмичењу из стрељаштва, одржаног 01.03.2016. године у Кикинди,учествовала је и ученица наше школе Неда Сарић из 33 оделења. Она је на такмичењу у дисциплини ваздушна пушка освојила прво место и тако стекла право учешћа на школској олимпијади која ће се одржати од 09. do 16. маја у Врању.

   ЧЕСТИТАМО!

  • Кикиндски колачари и посластичари

   Кикиндски колачари и посластичариКикиндски колачари и посластичари

   У четвртак 26.2.2015. у Економско-трговинској школи књижевница Марија Танацков одржала је предавање под називом "Кикиндски колачари и посластичари". Овом темом ауторка се бави дужи временски период, и оно што је представила присутним професорима и ученицима јесте одломак књиге коју тек треба да објави.

    

  • Хигијена као битан предуслов за рад кувара, конобара и трговца

   Хигијена као битан предуслов за рад кувара, конобара и трговца„Хигијена као битан предуслов за рад кувара, конобара и трговца“

   На основу плана Тима за безбедност и здравље на раду реализовано је предавање, дана 26.02.2015. године, од стране Завода за јавно здравље Кикинда  на тему: „Хигијена као битан предуслов за рад кувара, конобара и трговца“.

    

  • Предавање на тему "Како прићи?"

   Како прићи?Предавање на тему "Како прићи?"

   У уторак, 10.03.2015. године, у медијатеци Економско-трговинске школе, у оквиру стручног усавршавања и едукације о особама са хендикепом, одржано је предавање на тему „Како прићи“ особама које имају хендикеп везан за чуло  вида.

   Наши гости су били: Бранка Шобот Јеличић,председница Организације слепих „Северни Банат“, Ратомир Ратко Шћепић и Александар Микалачки, чланови  удружења. 

  • ФИМЕК награђује знање традиционално

   „ФИМЕК награђује знање традиционално“ је такмичење средњошколаца у знању које се тестира питањима конципираним у два модула. Први модул обухвата питања из опште културе и информисаности, која захтевају кратке одговоре. Други модул подразумева решавање задатог пословног проблема, чиме се вреднују предузетничка знања, вештине и компетенције.

   Такмичење и елиминациони део такмичења организовани су по принципу пирамиде. У првом кругу такмичари се надмећу у питањима из опште културе и информисаности. У другом кругу такмичења, екипе које су се пласирале даље,  решавају пословне проблеме и тада долазе до изражаја предузетничке способности.

   Такмичарски тим једне школе чине три матуранта.

   Такмичење ће почети 23. марта, а трајаће у зависности од броја пријављених школа. Сваког дана наступају по четири екипе из четири школе, а у други круг такмичења улази једна школа.

   Када ће која школа наступати знаће се након пријављивања екипа, а то значи после 16. марта. Уз сваку екипу, путује и одређени број навијача, а пошто је такмичење у Новом Саду, то је, за све ученике који буду на списку, ово прилика да се упознајуса знаменитостима Новог Сада, уживају у бесплатној екскурзији, као и да сазнају ко су најкреативнији матуранти, да се упознају са њиховим средњим школама, као и градовима из којих ученици долазе. 

  • Хуманитарна акција „Сви за Јовану Војиновић“

   Humanitarna predstava - Sve za JovanuХуманитара акција „Сви за Јовану Војиновић“

   1. Идеја о хуманитарној  акцији јавила се на премијери омладинске позоришне представе „Продавница за самоубиства“ коју је реализовала Канцеларија за младе града Кикинде у режији Тање Дошен Калезић,а одржана је 18.децембра 2014.године, у Народном позоришту у Кикинди. Представа је застрашујућа и топла у исто време, са јасном поруком о вредности живота и потреби да пружамо помоћ младима у превазилажењу препрека на које наилазе, а које је понекад тешко самостално савладати. Тада сам знала да ћу представу топло препоручити својим колегама и ученицима школе.

   2. Договори са Биљаном Стојановић, координаторком Канцеларије за младе, почели су већ у децембру након премијере, али тада још нисам имала идеју да ће се и ова представа играти у хуманитарне сврхе (нарочито зато што смо са Канцеларијом имали јако лепу сарадњу приликом извођења прошлогодишње представе „Али стварно, љубав је све што ти треба“, када су се одрекли прихода ради пружања помоћи материјално угроженим ученицима наше школе) .

   3. Почетком другог полугодишта, 15.јануара, сазнала сам од Зоре Гавранчић, одељењског старешине 12, да је њена ученица, Јована Војиновић, за време распуста, у критичном стању пребачена у Италију на лечење и да се чека компатибилна јетра ради  трансплантације.

   4. Директор се сложио да спроведемо у школи хуманитарну акцију прикупљања материјалних средстава, јер се породица налази у тешком стању. Председник Ученичког парламента, Никола Секулић, и координатор за рад са Ученичким парламентом, професор Драган Голић, потрудили су се да акција добије што већи замах. Затим су ту идеју наставиле да шире одељењске старешине, наставници и сви други запослени.

   5. Биљана Стојановић и цела глумачка екипа, сложили су се да одиграју представу бесплатно за Јовану, иако су у децембру, након премијере, имали сасвим друге планове. Планирали су да, играјући представу, прикупе новчана средства која би их одвела на омладинске позоришне фестивале на регионалном и националном нивоу. Упознати са Јованиним мукама, одустали су од својих циљева схватајући да је борба за Јованин живот много значајнији циљ.  Рекли су „Све за Јовану“и тако је ова акција и добила свој званични слоган.

   6. А ко је Јована Војиновић? Јована је одлична ученица првог разреда Економско-трговинске школе, без иједног оправданог и неоправданог изостанка. У основној школи, у Накову, била је ђак генерације. 

   Никада није била болесна. Проблеми су кренули јесенас када су јој пожутеле беоњаче, осетила је замор, ноге су почеле да отичу и почела је нагло да се гоји. Тада је пребачена на лечење у Тиршову болницу у Београду. У Италију је пребачена хитно, из Београда, када су бубрези почели да отказују, а то је било за време зимског распуста. Тада је констатовано да се мора извршити трансплантација јетре, јер дете болује од тешког облика пропадања јетре .

   7. Док су се Јована и лекари борили за Јованин живот, а њени најближи страховали за исход, ми смо наставили да радимо на реализацији прикупљања помоћи. Остали су технички детаљи. Где да се  представа одигра кад се згарада позоришта у Кикинди реновира и до пролећа неће бити за употребу? Мађарски дом „Еђшег“ уступио нам је свој простор. Све договоре са њима  уредила је Биљана. Нису наплатили чак ни своје ангажовање.

   8. Ми смо се у школи   латили посла да организујемо ученике, да попунимо салу, да прикупимо новац, а да настава не трпи. Почетак наставе померен је сат и по раније. Представа је одиграна 19.02.2015. у 17 часова. Акцију су пропратили медији.

   9. Јованина другарица, такође Јована, али Вученовић,  снимала је целу представу телефоном и путем Фејса проследила је у Италију. Тако је и Јована Војиновић пратила шта се дешава у Кикинди.

   10. Шта да кажемо? Сви заједно, како то једино и ваља и може, прикупили смо 42000 динара. Новац је уплаћен на Јованин текући рачун 23.02.2015.године.

   11. Директор је позвао привреднике града да се укључе у ову акцију. Молбе су послате на десетак адреса. Очекујемо да ће се и на овај начин прикупити потребна средства.

   12. У међувремену, сазнали смо и лепе вести. Јованино здравствено стање је кренуло на боље. Јована се опоравља. Лекари кажу да трансплантација јетре више није неопходна и да ће лековима успети да Јовану излече. Али, лечење ће се спроводити у Италији, у Бергаму, трајаће најмање 3 месеца, а трошкове лечења сносиће породица сама.

   13. Овакве информације уливају наду у оздрављење, а у исто време стављају породицу у нове муке због којих ова хуманитарна акција треба да се настави.

   14. То су препознали Школски спортски савез, Канцеларија за младе и Кошаркашки савез Србије који организују турнир „BASKET 3Х3 KIKINDA 2015.“ под слоганом „СНАГОМ МЛАДОСТИ ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ“. Турнир ће се играти 11.марта са почетком у 12 сати у сали Партизана.

   15. Дођите, чекамо вас!

    

   Психолог Школе

   Катица Рајков

   {gallery}2015/sve-za-jovanu{/gallery} 

  • ОШ "Вук Караџић"

   ОШ Вук КараџићПрофесионална оријентација за ученике

   основних школа

   ОШ "Жарко Зрењанин"

    

    

    

   {gallery}2014/os-vuk-karadzic{/gallery}

  • ОШ "Жарко Зрењанин"

   ОШ Жарко ЗрењанинПрофесионална оријентација за ученике

   основних школа

   ОШ "Жарко Зрењанин"

   19.03.2014. године у оквиру Програма професионалне оријентације посетили су нас ученици и наставници ОШ Жарко Зрењанин. Укупно је било 34 ученика и три наставника: одељењски старешина, наставница математике, Весна Трифунац, психолог Снежана Мирић и педагог Златица Ђумић.

   Ученике је поздравила Татјана Изда, в.д. директора Школе. Ученици су видели кабинете и бирое у којима се изводи саавремена настава, а затим су у медијатеци упознати са специфичностима наше школе, са предностима које пружа стручна школа, са образовним профилима које ћемо уписати школске 2014/15. године, карактеристикама сваког појединог профила и разликама између њих. Након тога, ученици су подељени у три групе, у којима су уз активно учешће и уз усмеравање наставника и подршку старијих ученика, прошли кроз радионице: По чему ћеш ме препознати (пиктограми), Ко ће пре (такмичење у брзом куцању) и Како да представим себе (Креирање каталога производа виртуелног привредног друштва).

   Након радионица ученици и наставници, попунили су евалуационе листиће, начињена је заједничка фотографија и ученицима смо пожелели срећу на пријемном испиту.

   Услугу професионалне оријентације реализовали су професори економске групе предмета: Ивана Којић, Јасна Попов, Жељка Миличић, Станислав Завишин, психолог Катица Рајков и медијатекар Бранко Попћирић.

   Фотографије: Бранко Попћирић

   Текст: Катица Рајков

    

   {gallery}2014/os-zarko-zrenjanin{/gallery} 

  • Фимек награђује знање

    

   Обавештавамо ученике да су у уторак, 25. марта, наши матуранти:

   Горан Варађанин, Предраг Латиновић и Дејан Малиџа, ученици 43 одељења, образовни профил Финансијски администратор – оглед, учествовали на такмичењу „Фимек награђује знање“.

   Ово је већ пета година по реду како Факултет за економију и инжењерски менаџмент из Новог Сада, у оквиру  презентације  свог факултета, организује  такмичење у знању из опште културе и информисаности. Наша школа је редован учесник.

   Пријавило се укупно 45 школа из Војводине, а такмичење је замишљено тако да се сваког дана такмичи по пет школа. Најбоље пласирана школа улази у други круг такмичења.

   Такмичење је почело 24. марта, а наша екипа се такмичила 25. марта. Уз нашу школу, у првом кругу такмичења учествовала је школа „Светозар Милетић“ из Новог Сада, две школе из Старог Бечеја, а из Кикинде  учествовала је и школа „Милош Црњански“.

   Нашу екипу водила је Катица Рајков, психолог Школе, а уз такмичаре на пут су пошли и навијачи, укупно њих тринаесторо.

   Наши такмичари, Горан, Предраг и Дејан, иако су показали завидан ниво знања, нису успели да се пласирају у други круг такмичења. У други круг пласирала се Економска школа из Старог Бечеја.

   Ипак, ми похваљујемо наше момке за уложени труд и показано знање и од срца им честитамо.

    

   Катица Рајков, психолог

    

  • ФИМЕК награђује знање – традиционално

   Такмичење средњошколаца у знању

   „ФИМЕК награђује знање – традиционално“

   Циљ акције “ФИМЕК награђује знање - традиционално” јесте афирмација и промовисање размене знања, али и предузетништва као кључне компетенције и мотивисање средњошколаца да улажу у себе, своје усавршавање и образовање и да развијају личне предузетничке компетенције. Знање и компетенције нису само сигурне инвестиције у будућност, већ представљају и основни предуслов за стварање “друштва знања” где су знање и иновације, свакако, главна креативна снага друштва и у функцији су јачања просперитета земље и благостања људи. Развој предузетничких компетенција свих грађана подстиче предузетнички дух у друштву, раст нових предузећа и ефикасније коришћење креативних потенцијала и постојећих знања и вештина.

   Такође, овим пројектом се жели повећати број матураната који настављају своје школовање на високошколским институцијама, а посебно оних матураната који своје средњошколско образовање стичу у мање развијеним подручјима Војводине – чиме се посредно даје допринос смањењу регионалних разлика и повећању конкурентности у Војводини.

   Место одржавања је у Новом Саду, у просторијама Факултета за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду, док се промоција врши у свим средњим школама у Војводини. Организатор пројекта “ФИМЕК награђује знање - традиционално” јесте Факултет за економију и инжењерски менаџмент у Новом Саду.

   “ФИМЕК награђује знање - традиционално” конципиран је као такмичење средњошколаца у знању и предузетничким знањима, вештинама и компетенцијама. Такмичење и елиминациони део организован је по принципу пирамиде, а тим једне школе чине три матуранта. С обзиром на то да на такмичењу могу да учествују средње школе свих профила, питања су конципирана из два модула: из опште културе и информисаности која захтевају кратке одговоре и из модула који вреднује предузетничке вештине и компетенције, а која ће бити постављена у виду решавања задатог пословног проблема у полуфиналу и финалу. На овај начин, кроз забаву, наши матуранти јачају како такмичарски, тако и тимски дух, као и способности као што су креативност, иновативност, критички став и иницијативност.

   Користим прилику да нагласим да је ова акција замишљена као афирмација размене знања, доброг дружења, повезивања, средњих школа, као и градова из којих матуранти долазе.

   У нади да ћете узети учешће у нашој акцији.

    

   fimek