Filter
  • Посета Економском факултету

   Посета Економском факултету и Покрајинском извршном већу у Новом Саду
   Извештај - Р Е З И М Е

    slika a1 photo icon

    

    

   Дана 17.10.2017. године професори Дубравка Варађанин и Станислав Завишин са 48 ученика одељења 4.1, 4.2, 4.3, 4.4 и 3.4 посетили су Економски факултет у Новом Саду. Наши домаћин био је др Мартон Сакал, редовни професор овог факултета на смеру Информатика.

   Ученици су упознали амфитеатре, кабинете, библиотеку и учионице факултета, а информисани су и о разним темама као што су:

   -смерови које је факултет понудио у школској 2017/2018 години,
   - могућности међународне размене студената на Економском факултету и то како провести један или два семестра на страном универзитету уз стипендију
   - које вештине и која знања траже водеће (стране) компаније
   - студирање у седишту факултета у Суботици или на одељењу овог факултета у Новом Саду (предности и мане)
   - пријемни испит и основне информације о томе када се очекује пријављивање и испит, која су документа потребна и сл. Речено је да ће се о овоме говорити са више детаља на пролеће, када буду познати званични конкурсни услови (следи долазак професесора и продекана факултета код нас).

   Након обиласка факултета, упутили смо се у Покрајинско извршно веће. Тамо су нас срдачно примили секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац и начелница општих послова Ивана Јовић. У сали у којој се одржавају скупштине и седнице покрајинских посланикa , покрајински референт за информисање Зоран Јаковић говорио је о зградама Скупштине АП Војводине, Извршног већа, као и о пословима који се ту обављају.

   Приликом наше посете Скупштини, изнети су основни факти о функционисању раду Скупштине, историјату Дунавске бановине и културно – историјском значају бановинског комплекса. Законом о називу и подели Краљевине на управна подручја од 3. октобра 1929. Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца мења назив у Краљевина Југославија и уређена је нова административно-територијална подела земље на девет бановина, а све у циљу слабљења национализама и сепаратизма, а тиме и антицентралистичких политичких партија и покрета. Дунавска је била једна од већих бановина и обухватала је највећи део територија данашње АП Војводине – Бачку, Банат, само мали део Срема, али и Барању, затим целу Шумадију, Пожаревачку Мораву и Стиг, а од великих градова изван данашњих граница АП Војводне у овој бановини били су Пожаревац, Смедерево и Крагујевац.

   Такође смо чули да је Скупштина АП Војводине највиши орган АП Војводине који врши нормативне и друге функције, у складу са Уставом, законом и Статутом. Скупштина АП Војводине има 120 посланика који се бирају на непосредним изборима, тајним гласањем, по пропорционалном изборном систему, на период од четири године. Највиши правни акт Аутономне покрајине Војводине јесте Статут. У раду Скупштине, поред српског језика и ћириличког писма, у равноправној службеној употреби су и мађарски, словачки, хрватски, румунски и русински језик и њихова писма, у складу са законом.У међународној сарадњи, између осталих активности, издваја се чланство у Скупштини европских регија (АЕР).

   Након боравка у Скупштини АП Војводине, преостали део дана смо искористили за обилазак Новог Сада и у складу са договореним временом вратили смо се кући.

   Наставник Станислав Завишин Кикинда, 20.10.2017. године

  • Кодирај као што мислиш

   20171010 114647

   photo icon

    

    

    

   Уз подршку TechSoup Balkans и Удружења професора информатике Србије, Економско-трговинска школа из Кикинде организовала је догађај Кодирање без граница под именом ‘’Кодирај као што мислиш’’, а унутар ЕУ недеље кодирања.

   Догађај се одржао у  од 10. 10. 21017.до 12. 10. 2017. године у информатичким кабинетима   школе. Професори Емил Хофгезанг И Тања Радованов увели су  ученике у свет програмирања  кроз практичне примере програмирања у окружењу w3cschools.com. Ученици су показали заинтересованост И креативност у писању кода. Уједно су се упознали са начинима самосталног истраживања на интернету која су везана за тему програмирања. 

  • Окружно такмичењe у пливању

   На Окружном такмичењу у пливању одржаном 4.10.2017. у Кикинди нашу школу представљали су следећи ученици: Душан Мрђа , 3.1 у дисциплини 100 м леђно, Срђан Лаковић 4.2 у дисциплини 100 м краул,Марина Карановић 4.4 у дисциплини 100 м делфин, Софија Стојков 2.1 у дисциплини 100 м делфин,Милица Матијевић 1.1 у дисциплини 100 м краул и Ана Француски 1.1 у дисциплини 100 м прсно . На Републичко такмичење пласирали су се: Срђан Лаковић 4.2, Душан Мрђа 3.1,Софија Стојков 2.1, Ана Француски, 1.1 и Милица Матијевић, 1.1.

   Честитамо!

   У Кикинди,05.10.2017. професор физичке културе Васа Микалачки

  • 32. „ДАНИ ЛУДАЈЕ“

   daniludaje1photo icon

    

    

    

   Економско-трговинска школа из Кикинде већ је по традицији учествовала у највећој кикиндској манифестацији „Дани лудаје“, која се одржала по 32. пут у периоду од 21. до 24. септембра 2017. године.

   Ученици 4.4 одељења, образовног профила - туристички техничар, дали су свој допринос у припреми, организацији и промоцији „Дана лудаје“:
   1. први део припрема састојао се од украшавања лудаја и прављења маски и скулптура које су красиле штанд наше школе,
   2. у Културном центру помагали су у припреми изложбе и књижевне вечери, као и у проглашењу најбољих ликовних и литерарних радова,
   3. присуствовали су отварању изложбе Атељеа 61 из Петроварадина у Галерији „Terra“,
   4. учествовали су у традиционалном Карневалу маскираних предшколаца, а после тога у „киндербалу“ – заједничкој журки свих учесника овог дела манифестације,
   5. Европски кутак - давали су неопходне информације како домаћим тако и страним гостима,
   6. Централна бина – помагали су водитељима програма,
   7. Такмичење „Најтежа и најдужа тиква“ – пријављивање су такмичаре и мерили лудаје,
   8. Сеоски рогаљ и Гостинска соба – помагали учесницима у представљању села кикиндске општине,
   9. Банатски фруштук – послуживали су слатке специјалитете од лудаје испред штанда наше школе.
   У недељу, у оквиру музичког програма манифестације „Дани лудаје“, учествовао је школски бенд „Инфација“. Захваљујемо на лепим нотама члановима бенда: Јелени Салкаи, Викторији Гомбар, Огњену Оштрићу, Александру Попову, бившем ученику наше школе, који се увек радо одазива позиву својих другара из бенда и Гордани Јокић, ментору групе.

   Посебно захваљујемо и похваљујемо Стефана Попаживанова, ученика 4.4 одељења образовног профила туристички техничар, који је уложио свој труд, креативност и вољу и у великој мери допринео запаженом представљању наше школе на овогодишњим „Данима лудаје“.

   Похваљујемо чланове Ученичког парламента Ему Добрић, Мартина Караџина и Милицу Јурошевић за допринос промоцији Економско-трговинске школе на манифестацији „Дани лудаје“ и ученике првoг разреда, одељења 1.4 - образовног профила- кувар који су, уз помоћ професорице Љиљане Салкаи, у школској кухињи припремали слатке специјалитете од бундеве. Посебно похваљујемо ученицу Тијану Jeринкић, која је у недељу, 24. септембра заједно са ученицима 4.4 одељења образовног профила - туристички техничар била присутна на штанду наше школе у оквиру дела манифестације „Банатски фруштук“.
   Ученици 4.4 одељења више него успешно супредставили Школу и свој смер туристички техничар, а у томе су им помогле професорице Наташа Вучковац и Наташа Крстић.

   Кикинда, 26.9.2017. Професори:
   Наташа Крстић
   Наташа Вучковац